Zelfs de langste reis begint met een enkele stap.

China in Utrecht

Ervaar en Proef het!

Er is een toenemende belangstelling voor alle facetten van de Chinese maatschappij, of het nu gaat om economie/zaken doen, toerisme/reizen, cultuur, taal, geschiedenis, kunst, "zelfverdedigingssport" (martial arts) of de onovertroffen Chinese keuken. Graag laten wij u hiermee kennismaken in een samen met u op maat gemaakt programma. Het programma kan bestaan uit een of meerdere van onderstaande workshops en lezingen. Elk onderdeel zal ongeveer een uur in beslag nemen, maar kan in overleg aangepast worden. Aansluitend kan indien gewenst een Chinees diner geboekt worden.

Workshops:

KungFu

Is vooral bekend als gevechtskunst op het fysieke niveau, maar het gaat ook over het ontwikkelen van geestelijke kracht en het creëren van innerlijke rust en ruimte.

T’ai Chi

Is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst die zich kenmerkt door gracieuze langzame bewegingen. T’ai Chi heeft een rustgevende werking en draait om het vinden van ontspanning en balans. Is door iedereen ongeacht de conditie te volgen. De workshop KungFu of T’ai Chi is een kennismaking met de ontspannende kant van deze bewegingskunsten.

Kalligrafie

Is de kunst van het schoonschrift en wordt in China nog steeds beschouwd als een van de hoogste kunstvormen. Kalligraferen vergt concentratie en is tegelijk rustgevend. In de workshop Kalligrafie wordt kennisgemaakt met de geschiedenis, kwasttechnieken en basiskarakters. Iedereen krijgt zijn naam gekalligrafeerd in Chinese karakters mee als aandenken.

Acupressuur en acupunctuur

Worden in China al duizenden jaren gebruikt om allerlei ziektes en klachten te behandelen. Acupressuur is een natuurlijke, meestal pijnloze, manier die makkelijk is toe te passen om bijvoorbeeld werkgerelateerde klachten te verhelpen. In deze workshop worden enkele technieken en drukpunten aangereikt die direct toepasbaar zijn.

Thema-lezingen:

Feng Shui

De letterlijke betekenis is wind en water. Deze wijsheid bestaat al duizenden jaren en wordt tot op de dag van vandaag toegepast in gebouwen, parken, geneeswijzen en zelfs bij het bereiden van gerechten. In deze lezing wordt verteld over de geschiedenis en basisprincipes alsmede voorbeelden gegeven van praktische toepassingen.

Het klassieke China

De geschiedenis van China gaat zo’n 5000 jaar terug, geen andere beschaving kan bogen op zo’n lange ononderbroken periode. Deze lezing neemt u mee op reis langs de klassieke mijlpalen van de Chinese geschiedenis en geeft een gebalanceerd beeld van de cultuur, de mensen en het land.

Cultuur van China

De Chinese cultuur kent vele facetten door de immense omvang van het land en de etnische verscheidenheid. Er zijn veel componenten die bepalen welk wereldbeeld wij hanteren; religie, taal, normen en waarden. Welke kernwaarden kent de Chinese cultuur en waar komen die vandaan? Hoe wordt men voorbereid op de samenleving? Deze lezing laat tevens zien in welke mate wij allen een product van onze eigen cultuur zijn.

Het huidige China

De invloed van de Eeuw van Vernedering, de ervaringen van de desastreuze politieke campagnes van na 1949 en de economische verworvenheden die kwamen met de Open Deur politiek van Deng Xiaoping bepalen nog steeds voor een deel het dagelijks leven in China. Verder in deze lezing het veranderend zelfbeeld, het optreden van de huidige leiders, contacten met buitenlanders en invloed van recente historische gebeurtenissen.

Hedendaagse Chinese kunst

De Chinese traditie is duizenden jaren oud. Dichters en schilders gebruiken vanuit hun traditie de natuur als symbool. Bloemen, vogels, bergen en water drukken diverse persoonlijkheden, gevoelens, gedachten en emoties uit. De vorm waarin de hedendaagse kunst zich aandient, lijkt op de kunst waar wij zo vertrouwd mee zijn, maar de beeldtaal is verschillend. Daarin onderscheidt de hedendaagse Chinese kunst zich van die van het westen.

Kruidentherapie en voedingsleer

De Oosterse geneeskunde maakt al millennia gebruik van kruiden. Tot op de dag van vandaag wordt er in China nog steeds onderzoek gedaan naar de toepassing van kruiden en kruidenpreparaten. De toegepaste kruiden formules worden aangepast aan de pathologie van de patiënt. Immers ieder mens is uniek.

Bijvoorbeeld:

Theeceremonie bij ontvangst

1e workshop: KungFu of T’ai Chi

2e workshop: Kalligrafie of Chinese bloemsierkunst

3e workshop: Chinees kunstwerk maken in teamverband

Chinese kookworkshop

Wij ontdekken samen de Chinese eetcultuur, waaronder de acht verschillende keukens die China telt, en bereiden samen authentieke Chinese gerechten. Tijdens de workshop laten we zoveel mogelijk deze verschillende keukens en verschillende smaken aan bod komen. We streven naar een gevarieerde en harmonieuze maaltijd, voor elk wat wils. De workshop kan overal in Nederland worden gegeven.

Specifieke wensen

Wilt u een speciaal aspect of een bijzonder onderwerp, bijvoorbeeld specifiek op uw bedrijf gericht? U kunt hierbij denken aan lezingen, seminars en training.Ook dit kunnen wij geheel voor u op maat verzorgen.


Indien u informatie hierover wenst te ontvangen, verwijzen wij u naar het contact formulier.